Stem en Yoga/ Mantra's

Stem (Caroline Erkelens) en Yoga (Wendy Compeer)

Luister naar je lichaam, laat je energie stromen en voel dat je stem onderdeel is van je lichaam.
Wat yoga en stem verbindt is adem en resonans. Stem is meer dan geluid alleen. Het zijn trillingen die je ervaart als energie. Geluid geven is jezelf in beweging zetten. De combinatie van eenvoudige yogahoudingen, adem en het ontdekken van klank, brengt rust, balans en geeft energie. Het is een ontdekkingstocht van binnenuit. Yoga helpt om los te komen, te ontspannen en om meer vrijheid te ervaren.

Wat gaan we doen:

In Stem & Yoga gaan we vanuit beweging naar stilte. Het gebruik van stem in verschillende yogahoudingen verdiept de ervaring en ontspant. Aan het einde van de workshop zingen we een mantra begeleid op gitaar, tanpura en trom, we sluiten af met een geleide meditatie.

Thema’s: Adem in yoga, Adem in stem, Yogahoudingen, Stem in yogahoudingen, Stembevrijding, Klanken en chakra’s, Mantra, Geleide meditatie

In de yogalessen die ik geef gebruik ik meestal geen muziek omdat dit de aandacht naar buiten verlegt. Je eigen stem dat is wat anders! Je stemt je af op de klank van je eigen stemgeluid. Zo helpt je stem je om meer naar binnen te gaan. Doe mee en laat je verrassen.

Voor wie: De yoga is voor beginners en gevorderden. Wat betreft het gebruik van stem:
Het gaat om het proces naar binnen toe, om van binnenuit te voelen, te luisteren en te ervaren. Ervaring met zang mag, maar is absoluut niet nodig. De workshop is toegankelijk voor iedereen.

Praktische informatie: Nieuwe data volgt.


Mantra’s (Caroline Erkelens en Wendy Compeer)

Wat is een mantra, wat doet een mantra, en, hoe spreek je dat moeilijke Sanskriet uit…

In deze workshop besteden we, met tekst, uitleg en adem techniek, aandacht aan het instuderen van mantra’s.

Als we de mantra eenmaal kennen, dan geven we ons over aan de diepere lagen, en de melodieuze stroom. We leren hoe je een mantra mee kunt nemen in je gedachten, en in beweging

Zingen is heerlijk, zingen verbindt. Je stem zegt alles over jezelf, je bent wat je eet zeggen ze wel. Zo kan je ook zeggen: je bent hoe je klinkt. Je kan dus maar beter van je eigen klank houden…

Praktische informatie:

Datum/ Locatie :  25 Juli 18. ‘t SOB gebouw in Baarle Nassau (Pastoor de Katerstraat 7) van 19:30 tot 22 uur.

Opgeven: via email, wcompeer@hotmail.com


 

Docenten

Stem: Caroline Erkelens. Caroline is zangeres. 35 jaar geleden begon zij aan haar zangopleiding. Zij reisde de wereld rond om zich te bekwamen bij diverse grootheden uit de opera wereld. Al die jaren is zij intensief bezig geweest met adem. “Toen ik yoga ging doen, viel me de grote gelijkenis op met ademgebruik in yoga en in zingen. Soms zijn de oefeningen letterlijk hetzelfde. Het fascineerde me enorm, en het maakte me enthousiast om op zoek te gaan naar meer overeenkomsten. Er is iets met diepe concentratie, resoneren van energie. Zingen en yoga zijn heel verschillende bezigheden, maar het gaat in beide gevallen om het laten stromen van energie. Om te leren voelen en reageren van binnen uit. Of je die “stroom” nou omzet in klank of in beweging, dat doet er eigenlijk niet zo toe.

Yoga: Wendy Compeer. Het lichaam, de stem en de adem zijn de instrumenten waar we mee werken om de mind stil te krijgen, om verbinding te maken met onszelf en alles om ons heen. De vreugde is in onszelf. We hoeven niet ver te zoeken, alleen maar stil te worden. Na aanspanning is de ontspanning meer voelbaar en na geluid is de stilte meer tastbaar.

 

Opleiding AyurYoga

Studierichting binnen EISRA tot docent en therapeut

Bij het grootste Ayurvedische opleider van NL, EISRA geef ik les bij de 4 jarige opleiding AyurYoga, waar ik het onderdeel yoga verzorg.

Ayuryoga Nederland:

  • Biedt een opleiding tot Ayuryoga docent en therapeut.
  • Cursussen en na- en bijscholing.

Deze cursussen leggen relaties tussen Ayurveda en Yoga gebaseerd op de Himalaya Yoga en Meditatie Traditie, ze bieden inspiratie en begeleiding in transformatie.

Ayuryoga is een studierichting binnen EISRA en erkend door het SNRO.

Voor meer informatie zie: https://ayuryoganederland.nl/