Mijn yogapad

Wat mij fascineert en wat ik zie als een doel van mijn leven, is om (mensen te helpen) rust en stilte te bereiken. Daarvoor is yoga en meditatie natuurlijk een heel goede manier.

Nadat ik in 1996 Yogalessen ben gaan volgen werd voor mij heel snel duidelijk dat Yoga mijn pad is. Toen ben ik in datzelfde jaar een 4-jarige Raja Yoga (zie hieronder uitleg, Raja Yoga) docenten opleiding gaan volgen en heb ik vervolgens vele reizen naar India gemaakt.

Na deze opleiding heb ik veel andere vormen van yoga beleefd. Vervolgens kwam de Himalaya yoga meditatie traditie op mijn pad. Deze traditie past helemaal bij mij, het betekent verdieping op alle niveaus: zoals kennis, stilte en adem.

Sinds 2015 ben ik gediplomeerd (500 uur) yoga/ meditatie docent bij de Himalaya yoga/ meditatie traditie. Voor deze opleiding ben ik meerdere malen in de ashram in Rishikesh geweest. Voor de thuis studie had ik begeleiding van een mentor. Ondertussen ben ik zelf mentor van de Himalaya traditie, ik ben dus gewend om studenten te begeleiden op het pad van ontwikkeling en groei. Ook doordat ik een coaching opleiding gevolgd heb en regelmatig mensen coach op het gebied van adem, stress, yoga, ontwikkeling, groei en levensvragen. Als adem therapeut ben ik ook opgeleid en hierin geef ik privé sessies.

In 2007 ben ik begonnen met lesgeven, eerst aan vrienden van een innerlijke school. Bij het bedrijf waar ik toen werkte als ICT project manager heb ik in samenwerking met collega’s van HRM wekelijkse yoga lessen opgezet en lesgegeven aan mijn collega’s. Vanaf het moment dat ik in Brabant woon (2009) geef ik op veel plekken wekelijks les aan verschillende groepen: van ouderen tot hot-yoga. Ook heb ik lesgegeven voor de GGZ en bij een universiteit aan jongeren van 17 jaar. De jongeren hadden geen ervaring met yoga en waren heel enthousiast.

Sinds 2017 geef ik hele dagen les bij onze hbo opleiding AyurYoga.

In lessen die ik verzorg komen houdingen, kennis, pranayama, mantra’s en meditatie aan bod dus het gehele yoga pad. Aparte lessen over de yogafilosofie geef ik ook, dit houdt in dat ik vertel en graag een discussie op gang breng over oa het 8-voudige yoga pad, de sutra’s van Patanjali, Bhagavad Gita, de Upanishads en allerlei yoga gerelateerde onderwerpen.

Met een zangeres geef ik regelmatig stem en yoga en mantra workshops. Wij leren veel van elkaar over oa de adem. Met een yoga docent heb ik een hele reeks workshops ontwikkeld over de Kunst van Geluk.

Nu ben ik heel blij dat ik hele dagen les mag geven en dat ik in deze lessen echt kan werken met de kennis van de yoga.

Yoga is mijn passie die ik mag leven.

Raja Yoga is de koninklijke Yoga gebaseerd op de lessen van de verlichte meester Sri Patanjali, welke een hogere vorm van Yoga ontwikkelde. De basis zijn de houdingen uit de bekendste vorm van yoga in het westen, Hatha yoga. Deze worden in de Raja Yoga verrijkt met meditaties en de kennis uit de Indiase filosofie. In de Raja yoga wordt uitgegaan van het 8 voudige pad van Patanjali die het hele menselijke wezen omvatten. Deze 8 stappen zijn: de morele principes (Yama’s), morele idealen (Niyama’s), fysieke houdingen (Asana’s), energiebeheersing (Pranayama), onthechting (Pratyahara), concentratie (Dharana), meditatie (Dhyana) en contemplatie (Samadhi).

 

Recensies

“Eigenlijk sprak alles van deze workshop me aan, ik kan geen punt bedenken wat ik minder vond.”

Het was nieuw voor mij dat ik zag hoe fijn ik het eigenlijk vond, ik werd er echt rustig van de yoga en had het idee dat ik er mijn lichaam goed mee deed. Mijn houding was bij deze workshop denk ik het beste, ik deed erg goed mijn best en deed precies wat er gevraagd werd. Het verhaal wat mevr. Compeer was duidelijk, ze gaf soms wat persoonlijke aanwijzingen, en deze waren ook duidelijk. Wat ik er uiteindelijk van geleerd heb is dus dat ik het fijner vond om te doen dan ik dacht, daarom raad ik deze workshop ook zeker aan, ook voor mensen die van te voren denken dat ze wat minder geïnteresseerd in yoga zijn.

Ik gun iedereen zo’n rustige, lieve yogajuf.

De begeleidster liet ons telkens langer te laten ontspannen. Ik zou deze workshop aanraden voor volgend jaar, het is een actieve workshop en tegelijkertijd kun je je ook ontspannen.

De instructrice legde haar oefeningen duidelijk uit, waardoor het goed te volgen was. Ik heb van de workshop geleerd dat je soms gewoon even moet ontspannen en tot je zelf moet komen. Weer even met twee voeten op de aard moest staan, letterlijk. De ontspanningsoefening aan het einde van de workshop was echt heerlijk. Even aan helemaal niets denken, ik viel zelfs bijna in slaap. Kortom, ik zou de workshop zeker voor volgend jaar aanraden!

Hoewel het fysiek nog best zwaar was vond ik het erg leuk om te doen. Wanneer ik een oefening onder de knie had was het dan het doel om tegelijkertijd te kunnen ontspannen.

Na de les merkte je wel dat iedereen een stuk rustiger was en de meeste tijd van de les deed iedereen ook goed mee wat voor een prettige sfeer tijdens de oefeningen zorgde.

De lerares had een zeer kalmerende stem en zorgde ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelde. Hierdoor voelde niemand zich tegengehouden zijn best te doen. Deze workshop raad ik zeker aan want het is gewoon heel leuk om te doen.

Het zijn fijne, waardevolle sessies waarvan veel rust uitgaat.

Ik kwam altijd erg ontspannen thuis heel fijn, ik heb er veel opgedaan rust leren vinden goede ademhalings-oefeningen.