Mijn yogapad

Wat mij fascineert en wat ik zie als een doel van mijn leven, is om (mensen te helpen) rust en stilte te bereiken. Daarvoor is yoga en meditatie natuurlijk een heel goede manier.

Nadat ik in 1996 Yogalessen ben gaan volgen was voor mij heel snel duidelijk dat Yoga mijn pad is. Toen ben ik een 4-jarige Raja Yoga docenten opleiding gaan volgen en heb ik vele reizen naar India gemaakt.

Raja Yoga is de koninklijke Yoga gebaseerd op de lessen van de verlichte meester Sri Patanjali, welke een hogere vorm van Yoga ontwikkelde. De basis zijn de houdingen uit de bekendste vorm van yoga in het westen, Hatha yoga. Deze worden in de Raja Yoga verrijkt met meditaties en de kennis uit de Indiase filosofie. In de Raja yoga wordt uitgegaan van het 8 voudige pad van Patanjali die het hele menselijke wezen omvatten. Deze 8 stappen zijn: de morele principes (Yama’s), morele idealen (Niyama’s), fysieke houdingen (Asana’s), energiebeheersing (Pranayama), onthechting (Pratyahara), concentratie (Dharana), meditatie (Dhyana) en contemplatie (Samadhi).

Na deze opleiding heb ik nog veel andere vormen van yoga op mijn pad gekregen. Ook ben ik gediplomeerd (500 uur) yoga/ meditatie docent bij de Himalaya yoga/ meditatie traditie. De Himalaya Traditie combineert een aantal elementen, de basis is Raja Yoga en specifieke mondeling overgeleverde instructies en ervaringen. In de Traditie vormen deze elementen een geïntegreerd geheel. Zowel de hoofdgedachten als de beoefening van alle bekende meditatiesystemen maken er deel van uit en zijn grotendeels ook ontstaan uit deze traditie. Het eerste doel van de Traditie is om inzicht te verwerven over wie men is, zijn ware aard te ontdekken en te kennen.
In de traditie is er een verdieping op alle niveaus, zoals de kennis, stilte en de adem. De Himalaya traditie kent een parampara, een lijn van meesters die deze traditie doorgeven en verrijken. Ik zie er naar uit op mijn beurt mijn ervaringen te mogen delen.

In 2007 ben ik begonnen met lesgeven, eerst aan vrienden van een innerlijke school, wat heel leuk en leerzaam was. Bij het bedrijf waar ik toen werkte als project manager heb ik in samenwerking met ziekteverzuim wekelijkse yoga lessen opgezet en lesgegeven aan mijn collega’s.
Vanaf dat ik in Brabant woon, 2009 geef ik op verschillende plekken wekelijks les. Ook heb ik weleens lesgegeven voor de GGZ en bij een universiteit aan jongeren van 17 jaar. Dit was ook zo leuk om te doen. De jongeren hadden geen ervaring en waren heel enthousiast.

Recensies

“Eigenlijk sprak alles van deze workshop me aan, ik kan geen punt bedenken wat ik minder vond.”

Het was nieuw voor mij dat ik zag hoe fijn ik het eigenlijk vond, ik werd er echt rustig van de yoga en had het idee dat ik er mijn lichaam goed mee deed. Mijn houding was bij deze workshop denk ik het beste, ik deed erg goed mijn best en deed precies wat er gevraagd werd. Het verhaal wat mevr. Compeer was duidelijk, ze gaf soms wat persoonlijke aanwijzingen, en deze waren ook duidelijk. Wat ik er uiteindelijk van geleerd heb is dus dat ik het fijner vond om te doen dan ik dacht, daarom raad ik deze workshop ook zeker aan, ook voor mensen die van te voren denken dat ze wat minder geïnteresseerd in yoga zijn.

Ik gun iedereen zo’n rustige, lieve yogajuf.

De begeleidster liet ons telkens langer te laten ontspannen. Ik zou deze workshop aanraden voor volgend jaar, het is een actieve workshop en tegelijkertijd kun je je ook ontspannen.

De instructrice legde haar oefeningen duidelijk uit, waardoor het goed te volgen was. Ik heb van de workshop geleerd dat je soms gewoon even moet ontspannen en tot je zelf moet komen. Weer even met twee voeten op de aard moest staan, letterlijk. De ontspanningsoefening aan het einde van de workshop was echt heerlijk. Even aan helemaal niets denken, ik viel zelfs bijna in slaap. Kortom, ik zou de workshop zeker voor volgend jaar aanraden!

Hoewel het fysiek nog best zwaar was vond ik het erg leuk om te doen. Wanneer ik een oefening onder de knie had was het dan het doel om tegelijkertijd te kunnen ontspannen.

Na de les merkte je wel dat iedereen een stuk rustiger was en de meeste tijd van de les deed iedereen ook goed mee wat voor een prettige sfeer tijdens de oefeningen zorgde.

De lerares had een zeer kalmerende stem en zorgde ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelde. Hierdoor voelde niemand zich tegengehouden zijn best te doen. Deze workshop raad ik zeker aan want het is gewoon heel leuk om te doen.

Het zijn fijne, waardevolle sessies waarvan veel rust uitgaat.

Ik kwam altijd erg ontspannen thuis heel fijn, ik heb er veel opgedaan rust leren vinden goede ademhalings-oefeningen.